Usein kysyttyjä kysymyksiä (FAQ)

Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin hampaiden valkaisusta.

Yleistä tietoa hampaiden valkaisusta

 1. Mitä hampaiden valkaisu on?

  Hampaiden valkaisulla tarkoitetaan sellaisia toimenpiteitä, joilla pyritään vaalentamaan hampaita poistamalla niistä tahroja ja värjäytymiä. Valkaisu voidaan tehdä joko hammaslääkärin vastaanotolla tai kotona. Lue myös Mitä hampaiden valkaisu on?

 2. Miksi hampaat kellastuvat?

  Hampaat tummuvat tai kellastuvat monista eri syistä. Yleisimpiä syitä ovat värjäävien aineiden nauttiminen, tupakointi ja ikääntyminen. Värjääviä aineita ovat mm. kahvi, virvoitusjuomat, punaviini, marjat, soija ja monet muut ruoka-aineet. Värjäytymiä aiheuttavat myös jotkut sairaudet, lääkeaineet, geenit ja ympäristötekijät. Lue myös Miksi hampaat kellastuvat?

 3. Voiko kellastumista estää?

  Hampaiden kellastumista ei voi kokonaan estää, mutta sitä voidaan ennaltaehkäistä muutamilla elämäntapamuutoksilla. Niitä ovat mm. hampaiden peseminen aamuin illoin, hammaslangan käyttäminen, tupakoinnin ja nuuskaamisen lopettaminen sekä värjäävien aineiden välttäminen.

 4. Onko kellastuneista hampaista haittaa?

  Kellastuneet tai värjäytyneet hampaat ovat yleensä yhtä vahvat kuin valkoisetkin. Kellastuneet hampaat päästävät vain hieman enemmän valoa lävitseen ja paljastavat näin enemmän hammasluun luonnollista keltaista väriä. Haitta on pelkästään kosmeettinen.

 5. Miksi ihmiset haluavat valkaista hampaitaan?

  Valkoiset hampaat yhdistetään usein terveyteen ja kanssaihmiset arvostavat kaunista hymyä. Valkoiset hampaat saavat sinut näyttämään paremmalta ja tuntemaan olosi itsevarmemmaksi. Lue myös Miksi hampaita valkaistaan?

 6. Mihin valkaisu perustuu?

  Hampaiden valkaisutuotteet sisältävät hapettavaa ainetta, kuten vetyperoksidia tai karbamidiperoksidia, joka levitetään hampaiden pinnalle ja annetaan vaikuttaa 15 minuutista jopa yön yli. Vaikuttava aine reagoi syljen kanssa hajottaen hammaskiilteessä olevia värjäymiä ja saa hampaat näyttämään vaaleammilta. Lue myös Karbamidiperoksidi vs. vetyperoksidi.

 7. Kuinka yleistä hampaiden valkaisu on?

  Hampaiden valkaisu on yksi yleisimmistä kosmeettisista toimenpiteistä. Sekä hammaslääkärin vastaanotolla tehtävä valkaisu että ns. kotivalkaisut ovat nousseet valtavaan suosioon viime aikoina.

 8. Kuinka paljon valkaisu maksaa?

  Hampaiden valkaisun hinta riippuu käytettävästä menetelmästä. Vastaanotolla tehtävä geelivalkaisu maksaa noin 200-400 euroa ja laserilla tehtävä Zoom-valkaisu noin 500 euroa. Hyvän kotivalkaisun voi saada 40 eurolla.

 9. Jaa tämä ystävillesi... Share on Facebook
  Facebook
  Tweet about this on Twitter
  Twitter
  Share on Google+
  Google+
  Email this to someone
  email

Valkaisumenetelmät

 1. Miten hampaat voi valkaista?

  Hampaiden valkaisuun on nykyään tarjolla useita tehokkaita ja turvallisia vaihtoehtoja.

  Hammaslääkärin vastaanotolla käytetään kevyt-, Zoom- tai laservalkaisua. Siinä hampaisiin tehdään ensin hyvin istuvat muotit, joihin annostellaan vetyperoksidia sisältävää geeliä. Vaikuttavan aineen annetaan vaikuttaa puolesta tunnista puoleentoista tuntiin ja sitä voidaan tehostaa siihen tarkoitetulla laserilla.

  Kotikäyttöön on saatavilla erilaisia kotivalkaisuja, kuten valkaisugeelit, valkaisuliuskat, valkaisukynät sekä muita tuotteita, kuten valkaisevat hammastahnat, purukumit ja suuvedet. Lue myös 8 menetelmää hampaiden valkaisuun.

 2. Mikä on tehokkain tapa valkaista hampaat?

  Parhaat ja pysyvimmät tulokset saavutetaan vety- ja karbamidiproksidipohjaisilla valkaisutuotteilla. Hammaslääkärin vastaanotolla tehtävissä valkaisuissa käytetään yleensä nopeammin vaikuttavaa vetyperoksidia kun taas kotivalkaisut sisältävät hitaammin vaikuttavaa, mutta yhtä tehokasta karbamidiperoksidia. Laservalon vaikutuksesta valkaisussa ei ole riittävästi tieteellistä näyttöä.

  Kotivalkaisujen osalta parhaiten toimivat niin ikään peroksidipohjaiset tuotteet: valkaisugeelit ja valkaisuliuskat. Valkaisugeeli on täysin sama menetelmä mitä käytetään myös hammashoitoloissa, mutta kotona tehtäessä valmistat hammasmuotit itse lämmittämällä niitä ensin kuumassa vedessä. Tämän jälkeen pehmeisiin muotteihin annostellaan valkaisugeeliä ja ne asetetaan suuhun. Muottien annetaan vaikuttaa puolesta tunnista jopa yön yli ja hoitoa jatketaan 2 viikkoa.

  Myös valkaisuliuskoilla on saavutettu hyviä tuloksia. Valkaisuliuskat ovat ohuita ja lähes huomaamattomia liuskoja, jotka sisältävät vaikuttavaa ainetta (peroksidi). Valkaisuliuskat asetetaan ylä- ja alahampaiden päälle ja niiden annetaan vaikuttaa 30 minuutin ajan päivittäin 2 viikon hoitojakso kerrallaan. Liuskat eivät toimi kaikilla yhtä hyvin kuin geelit, mutta niiden etuna on helppokäyttöisyys. Liuskat suussa voi juoda esimerkiksi vettä.

  Lue myös Mikä on paras tuote hampaiden valkaisuun?

 3. Ovatko kotivalkaisutuotteet turvallisia?

  Kotivalkaisutuotteet ovat oikein käytettynä erittäin turvallisia.

  Kotivalkaisutuotteet sisältävät vetyperoksidia tai karbamidiperoksidia. Vetyperoksidi luetaan ärsyttäväksi aineeksi, mutta se on pieninä (alle 5 % pitoisuuksina) turvallinen ja erittäin yleisesti kosmetiikassa käytetty aina. Kotivalkaisutuotteet saavat sisältää korkeintaan 6 % vetyperoksidia tai 18 % karbamidiperoksidia.

  Kotivalkaisutuotteiden osalta suurin riski liittyy siihen, että muotit tai liuskat istuvat huonosti suuhun ja peroksidi joutuu kosketuksiin ikenien kanssa. Tästä voi aiheutua ikenien ja limakalvojen ärsytystä.Lue myös Onko hampaiden valkaisu turvallista?

 4. Onko kotivalkaisutuotteilla sivuvaikutuksia?

  Peroksidipohjaiset valkaisutuotteet voivat aiheuttaa hammasherkkyyttä ja ikenien ärsytystä etenkin käyttöjakson alussa, mutta oireet ovat yleensä väliaikaisia. Ikenien ärsytys johtuu yleensä huonosti istuvista muoteista. Joillakin käyttäjillä kotivalkaisutuotteet voivat aiheuttaa myös lievää hampaiden vihlontaa.

  Kotivalkaisussa on tärkeää noudattaa aina tuotteen käyttöohjeita. Tuotteiden liikakäyttö voi aiheuttaa mm. kemiallisia palovammoja, hampaiden ylikulumista sekä kylmän ja kuuman arkuutta.Lue myös Hampaiden valkaisun sivuvaikutukset.

 5. Voivatko kaikki käyttää kotivalkaisua?

  Useimpia hampaiden valkaisutuotteita ei suositella lapsille, raskaana oleville tai imettäville naisille, eikä hammas- tai iensairauksista kärsiville. Tarkista tuotteen ikärajat ja rajoitteet aina tuoteselosteesta ennen käyttöä.

 6. Mitä jos hampaissa on reikiä?

  Hampaissa olevat reiät on paikattava ennen hampaiden valkaisua. Näin estetään aineen pääseminen reiän kautta hampaan sisälle.

 7. Vaaleantaako kotivalkaisu myös paikat?

  Kotivalkaisutuotteet vaikuttavat vain elävään hammaskudokseen. Ne eivät valkaise reikiä, mutta eivät myöskään ole niille vahingollisia. Joissakin tapauksissa hammaspaikka voi erottua hampaasta valkaisun jälkeen.

 8. Toimivatko valkaisevat hammastahnat?

  Valkaisevien hammastahnojen osalta on tärkeää selvittää mihin niiden oletettu vaikutus perustuu. Jotkin ns. whitening-hammastahnat sisältävät hankaavia ainesosia, jotka kuluttavat hammaskiillettä ja ovat siten jopa haitallisia hampaille.

  Apteekeissa myytävillä valkaisevilla hammastahnoilla, joissa vaikuttavana aineena on papaiinientsyymi, on havaittu olevan hampaita lievästi valkaiseva vaikutus. Papaiinientsyymi pilkkoo hampaiden pinnoilla olevia värjäytymiä ja saa hampaat näyttämään valkoisemmilta. Valkaisevien hammastahnojen valkaisuvaikutus ei ole kuitenkaan kovin suuri.

 9. Toimivatko valkaisevat purukumit?

  Kaupoissa ja marketeissa myytävillä ns. whitening-purukumeilla ei ole mitään valkaisevaa vaikutusta. Osa whitening-purukumeista sisältää hankaavia ainesosia, jotka kuluttavat kiillettä ja ovat siten jopa haitallisia hampaille. Sokerittomat ja ksylitolia sisältävät purukumit voivat olla silti tervellisiä hampaille.

  Apteekeissa myytävät valkaisevat purukumit sisältävät papaiinientsyymiä, joka pilkkoo hampaiden pinnalla olevia värjäymiä. Valkaisevien purukumien teho on kuitenkin suhtellisen minimaalinen.

 10. Ovatko valkaisutulokset pysyviä?

  Menetelmästä riippumatta valkaisutulokset eivät ole koskaan pysyviä, vaan valkaisu on tehtävä uudelleen aika ajoin, jotta hampaan luonnollinen väri säilyy.

 11. Onko hampaiden valkaisuun tarjolla luonnollisia menetelmiä?

  Vaikka markkinoilla on tarjolla paljon tehokkaita ja turvallisia valkaisutuotteita, monet turvautuvat silti mieluummin ns. kotikonsteihin. Monet kotikonstit voivat kyllä auttaa värjääntyneisiin hampaisiin, mutta ne voivat olla myös haitallisia hampaille.

  Esimerkiksi ruokasooda on lievä hankausaine, joka kuluttaa hammaskiillettä ja on siksi enemmän haitallinen kuin hyödyllinen. Sitruuna, mansikka ja omena puolestaan ovat erittäin happamia, ja aiheuttavat siksi hampaiden demineralisaatiota ja hammaseroosiota.Lue myös Hampaiden valkaisu kotikonstein – toimivatko ne?

 12. Jaa tämä ystävillesi... Share on Facebook
  Facebook
  Tweet about this on Twitter
  Twitter
  Share on Google+
  Google+
  Email this to someone
  email
Jaa tämä ystävillesi... Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Email this to someone
email