Hampaiden valkaisu

Tuhannet ihmiset Suomessakin ovat kokeilleet viime vuosina hampaiden valkaisua, joten lienee aika myöntää, että amerikkalainen unelma valkoisista hampaista voi saada sinut näyttämään nuoremmalta ja olemaan onnellisempi.

Mutta onko kirkkaan hymyn tavoittelu niin tehokasta ja turvallista kuin usein annetaan ymmärtää? Monet kosmeettista hammashoitoa tekevät hammaslääkäriasemat ovat Iso-Britanniassa joutuneet arvostelun kohteeksi liioitelluista väitteistään kalliita laservalkaisuja koskien.

Valkaisevia hammastahnoja on kritisoitu siitä, että ne sisältävät hankaavia ainesosia, jotka kuluttavat hammaskiillettä ja joidenkin tutkijoiden mielestä vetyperoksidi, yleisin kotivalkaisuissa käytetty ainesosa, voi olla karsinogeeninen ja heikentää hampaita.

Kolme lähestymistapaa

Hampaiden valkaisuun on kolme lähestymistapaa. Puhdistavia entsyymejä tai vetyperoksidia sisältävät hammastahnat maksavat viidestä kymmeneen euroa ja niitä käyttävät tuhannet ihmiset.

Kotivalkaisutuotteet, jotka maksavat 40-60 euroa, on toiseksi suosituin valkaisumenetelmä. Niissä vety- tai karbamidiperoksidia sisältävät muotit asetetaan hampaiden päälle yöksi jopa kahdeksi viikoksi. Kotivalkaisut lupaavat parhaimmillaan 6-8 astetta valkoisemmat hampaat.

Viimeinen ja kallein menetelmä on laservalkaisu, jossa vetyperoksidipohjaista ainetta laitetaan potilaan hampaisiin ja hoitoa tehostetaan voimakkaalla valolla.

Laservalkaisu kestää 15 minuutista tuntiin ja sillä luvataan jopa 11 astetta valkoisemmat hampaat. Hammaslääkärin vastaanotolla tehtävä laservalkaisu maksaa 200-400 euroa.

Kaikkien edellä mainituttujen valkaisutekniikoiden kohde on hammaskiilteeseen juuttuneet ruoan ja juoman jäämät. Hammastahnat pyrkivät poistamaan ne ja vetyperoksidipohjaiset menetelmät puolestaan valkaisemaan ne. Mutta mitä todisteita näiden hoitomenetelmien tehosta on olemassa? Valkaisevat hammastahnat voivat hidastaa hampaiden tahriintumista, mutta British Dental Journal -lehdessä vastikään julkaistussa tutkimuksessa suurin osa niistä epäonnistui siinä.

“Valkaisevat hammastahnat poistavat tahroja ja ovat selvästi vähemmän hankaavia kuin aiemmin, mutta niiden valkaisuteho on kyseenalainen. Osa hammastahnoista sisältää vetyperoksidia, mutta se on niin heikkoa ja epävakaata siinä vaiheessa kun sitä käytetään, että vaikutus on minimaalinen”, kertoo Mervyn Druian Lontoon Tooth-Whitening Centrestä.

Kotivalkaisutuotteet sen sijaan voivat olla hyvin tehokkaita. Pelot niiden turvallisuudesta ovat suurilta osin hälvenneet.

“Kotivalkaisutuotteet ja laservalkaisu voivat valkaista hampaita huomattavasti. Molemmilla tekniikoilla voidaan saavuttaa jopa 11 astetta vaaleammat hampaat. Suurin ero on, että kotivalkaisu voi kestää jopa kaksi viikkoa, kun laservalkaisussa vierähtää vain 30 minuuttia”, Druian kertoo.

Vetyperoksidin demineralisoivasta ja hampaita heikentävästä vaikutuksesta on liian vähän todisteita. Jotkut tutkijat ovat väittäneet, että kemikaali on karsinogeeninen. Oikein käytettynä aine on kuitenkin kosketuksissa vain hammaskiilteen kanssa, joka on joka tapauksessa kuollutta kudosta.

“Isoin riski vetyperoksidia käytettäessä on, että se ärsyttää ja valkaisee ikeniä, käytetäänpä sitä sitten kotona tai hammaslääkärissä. Tästä syystä vastaanotolla valkaisuaine levitetään niin huolellisesti hampaisiin”, Druian selventää.

Valkaisu ei toimi kaikilla

Valkaisutekniikat eivät kuitenkaan toimi kaikilla. Esimerkiksi antibiootit, kuten tetrasykliini, aiheuttavat myös hampaiden tahriintumista. Kosmeettiset hammashoitolat väittävät usein kykenevänsä poistamaan myös niiden aiheuttamia tahroja laservalkaisulla. Se tehoaa niihin kuitenkin vain 10-20 prosentissa tapauksista.

Näistä rajoituksista ei oltu kerrottu Jacqueline Stokesille, joka käytti 600 puntaa tehottomaan laservalkaisuun.

“Menin lontoolaiselle hammasklinikalle nähtyäni heidän esitteen. Siinä oli ennen ja jälkeen -kuvat tetrasykliinin aiheuttamista tahroista ja ero oli hämmästyttävä. Olen nuoresta pitäen vihannut hampaitani ja nolostellut hymyillä. Hammaslääkärin mukaan näkisin takuulla tuloksia 15 minuutin hoidon jälkeen. Kun katsoin hoidon jälkeen peiliin näin edelleen tahrat. Toivoin, että hampaat olisivat valkoisemmat kotiin päästyäni, mutta ne olivat edelleen tahraiset ja ystäväni olivat samaa mieltä. Olin raivoissani, koska hoidon onnistumismahdollisuuksia ei selitetty.”

John O’Maoleoin Iso-Britannian Hammaslääkäriliitosta on samaa mieltä, että hoidon onnistumismahdollisuudet tulisi kertoa selkeästi.

“Suurin osa valkaisumenetelmistä on turvallisia ja tehokkaita, mutta hammaslääkäreiden tulisi keskustella potilaidensa kanssa siitä, minkälaisia tuloksia he voivat odottaa, jotta odotukset olisivat realistisia. Ei ole reilua antaa potilaille kohtuuttomia toiveita.”

Mikä on mielestäsi paras valkaisumenetelmä?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...

Lähde: http://www.dailymail.co.uk/health/article-113670/The-truth-tooth-whitening.html

Jaa tämä ystävillesi... Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Email this to someone
email