Onko hampaiden valkaisu turvallista?

Hampaiden valkaisun turvallisuus

Hampaiden valkaisu on oikein tehtynä turvallista.

Viimeisen parinkymmenen vuoden ajan markkinoille on tullut yhä enemmän ja enemmän hampaiden valkaisutuotteita. Kun valkaiseminen on yleistynyt ja markkinat kasvaneet, on tärkeää tietää miten tuotteet vaikuttavat hampaiden ja suun terveyteen, ja ovatko ne ylipäätään turvallisia.

Hampaiden valkaisusta puhutaan silloin kun pyrkimyksenä on saada hampaat näyttämään valkoisimmilta. Tämä on mahdollista kahdella tavalla.

  • Tuotteet, jotka sisältävät peroksideja (vetyperoksidi tai karbamidiperoksidi) auttavat poistamaan hampaiden pinnalta ja sisältä tahroja ja värjäymiä. Näitä ovat esimerkiksi valkaisugeelit ja -liuskat.
  • Tuotteet, joissa on fyysiseen tai kemikaaliseen vaikutukseen perustuvia ainesosia, ja jotka poistavat vain hampaan pinnalla olevia tahroja. Näitä ovat esimerkiksi marketeissa myytävät valkaisevat hammastahnat ja vastaavat.

Hampaiden valkaisutuotteita saa hammaslääkäriltä, apteekeista ja verkkokaupoista.

Peroksidipohjaiset valkaisutuotteet

Karbamidiperoksidi, jota käytetään monissa valkaisutuotteissa hajoaa vetyperoksidiksi (myös nimellä hydrogenperoksidi) ja ureaksi, jolloin vetyperoksidi alkaa toimimaan hampaita valkaisevana aineena. Karbamidiperoksidin teho on noin kolmasosan vetyperoksidin tehosta, eli 12 % karbamidiperoksidi vastaa teholtaan 4 % vetyperoksidia.

Peroksidipohjaisten valkaisutuotteiden yleisimmät sivuvaikutukset ovat hampaiden herkkyys sekä suun pehmytkudosten, kuten ikenien, ajoittainen ärsytys. Hampaiden herkkyyttä ja vihlontaa esiintyy yleensä valkaisuhoidon alkuvaiheessa. Ikenien ärsytys johtuu yleensä huonosti istuvista valkaisumuoteista. Sekä hampaiden herkkyys että suun pehmyskudosten ärsytys on yleensä väliaikaista ja menee ohi kun hoito lopetetaan. Peroksidipohjaiset valkaisutuotteet aiheuttavat hyvin harvoin pysyviä vaurioita hampaisiin. Koska peroksidipohjaisten tuotteiden pitkäaikaisen käytön terveydellisistä vaikutuksista ei ole tarpeeksi tietoa, on jatkuvaa käyttöä syytä välttää.

Kotivalkaisutuotteet

Hammaslääkäriltä saatavilla valkaisutuotteilla ja peroksidipohjaisilla valkaisutuotteilla on sekä Euroopan hammaslääkärien neuvoston (Council of European Dentists, CED) että Yhdysvaltain Hammaslääkäriliiton (American Dental Association, ADA) hyväksyntä. Hyvändyntä koskee kaikkia hampaiden valkaisuun markkinoituja tuotteita, jotka sisältävät maksimissaan 6 % vetyperoksidia.

Kotivalkaisutuotteita ovat mm. hammaslääkärien ja apteekkien myymät vetyperoksidi- ja karbamidiperoksidigeelit, jotka sisältävät muotoiltaviin tai esimuotoituihin muotteihin laitetavaa valkaisugeeliä, hampaiden pinnalle siveltävät valkaisuaineet, geeliä sisältävät valkaisuliuskat sekä muut tuotteet. Valkaisutuotteiden aktiiviset ainesosat ja käyttötavat vaihtelevat laajalti.

Vesipohjaisissa valkaisutuotteissa karbamidiperoksidi hajoaa vetyperoksidiksi ja ureaksi, aktiivisena aineena toimii vetyperoksidi. Muita peroksidipohjaisten valkaisutuotteiden ainesosia voivat olla mm. glyseroli, karbopoli, natriumhydroksidi ja makuaineet.

Ammattilaiskäyttöön tarkoitetut valkaisutuotteet

Useat hampaidenvalkaisutuotteet ovat tarkoitettu käytetäväksi vain hammaslääkärin vastaanotolla valvotuissa oloissa. Näiden tuotteiden vetyperoksidipitoisuus on suurempi, vaihdellen yleensä 25 ja 40 % välillä. Vetyperoksidin vaikutusta nopeutetaan vastaanotolla usein valolla tai laserilla. Useimmissa tutkimuksissa valohoidon hyöty on kuitenkin kyseenalaistettu.

Ennen vastaanotolla tehtävää valkaisua ikenet suojataan niitä ympäröivillä kumisuojuksilla. Vastaanottovalkaisu kestää yleensä tunnin.

Valkaisevat hammastahnat

Valkaisevat hammastahnat sisältävät kiillottavaa tai kemiallista ainetta, joka poistaa värjäymiä hampaiden pinnalta. Niiden vaikutus perustuu hoivaan vaikutukseen tai kemialliseen kelaatioon. Erityisesti valkaisevien hammastahnojen kanssa on tärkeää selvittää, mihin niiden oletettu valkaiseva vaikutus perustuu, koska markkinoilla on paljon ns. “whitening”-hammastahnoja, jotka voivat olla haitallisia hampaille. Hankausvaikutukseen perustuvat hammastahnat vaurioittavat hampaan pintaa ja niitä tulee käyttää korkeintaan kerran viikossa. Lisäksi joidenkin valkaisevien tahnojen pH on niin korkea, että ne voivat olla haitallisia suun limakalvoille.

Yhteenveto

Markkinoilla on nykyään niin paljon hampaiden valkaisutuotteita, että kannattaa selvittää ensin omalta hammaslääkäriltä mikä valkaisumenetelmä ja -tuote sopii parhaiten omille hampaillesi. Hammaslääkärin konsultoiminen on erityisen tärkeää potilaille, joilla on paljon paikkoja, kruunuja tai erittäin tummia tahroja hampaissaan.

Lisätietoa ja lähteet:

Jaa tämä ystävillesi... Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Email this to someone
email