Hampaiden valkaisun sivuvaikutukset

Hampaiden valkaisuun, kuten muihinkin hoitoihin, liittyy mahdollisia sivuvaikutuksia. Tällä sivulla on kerrottu eri tuotteiden mahdollisista sivuvaikutuksista ja riskeistä sekä miten ongelmiin kannattaa reagoida. Noudata aina tuotteiden käyttöohjeita sekä hammaslääkäriltä saamiasi ohjeita hampaiden valkaisussa!

Peroksidipohjaisten tuotteiden sivuvaikutukset

Valkaisugeeleissä, –liuskoissa ja -kynissä vaikuttavana aineena toimii useimmiten vetyperoksidi tai karbamidiperoksidi. Hampaiden valkaisun lisäksi sitä käytetään muun muassa hiusten valkaisuun, haavojen desinfiointiin ja piilolinssien puhdistukseen.

Vetyperoksidi luetaan ärsyttäväksi aineeksi, mutta se on pieninä alle 5 % pitoisuuksina turvallinen ja hyvin yleisesti kosmetiikassa käytetty aine.

Peroksidipohjaisten valkaisuaineiden sivuvaikutuksia voivat olla:

  • Hammassärky ja hampaiden herkkyys
  • Vihlovat hampaat
  • Ikenien ja limakalvojen ärsytys

Geelien liikakäytöllä voi olla vakavampia sivuvaikutuksia:

  • Kemialliset palovammat limakalvoilla korkean pitoisuuden peroksideista
  • Riski kuuman ja kylmän arkuudelle hampaissa
  • Riski valkaisuaddiktioon eli beachorexiaan, jossa hampaat kuluvat valkaisutuotteiden liikakäytöstä

Hammasherkkyys ja ikenien ärsytys ovat melko tavallisia peroksidipohjaisten valkaisutuotteiden käyttöjakson alussa, mutta ne ovat vain väliaikaisia. Ikenien ärsytys johtuu usein huonosti istuvista muoteista. Oireet häviävät yleensä, kun käyttö lopetetaan. Ikenien ärsytystä voi ehkäistä levittämällä vaseliinia ikeniin ennen hoidon aloittamista.

Valkaisevien hammastahnojen sivuvaikutukset

Useat markkinoilla olevat valkaisevat hammastahnat sisältävät voimakkaita hankaavia aineita, jotka voivat vaurioittaa hampaan pintaa pitkäaikaisessa käytössä. Joidenkin tahnojen pH on korkea, jolloin ne voivat olla lisäksi haitallisia suun limakalvoille. Käytä tällaisia tahnoja korkeintaan kerran viikossa.

Joidenkin valkaisevien tahnojen aktiivisena aineena on papaiini, joka on proteiineja tehokkaasti pilkkova entsyymi. Papaiini ei ole haitallinen, mutta jotkut voivat allergisoitua sille. Karbamidiperoksidia sisältävät hammastahnat muistuttavat eniten geelejä ja liuskoja. Nämä hammastahnat sopivat kuuriluonteiseen käyttöön, koska peroksidit ärsyttävät ikeniä ja suun limakalvoja.

Valkaisevien suuvesien sivuvaikutukset

Vetyperoksidia sisältävät ja muut hapettavat suuvedet voivat jatkuvassa käytössä aiheuttaa kielen filiformisten nystyjen liikakasvua eli ns. karvakielen. Liikakasvun väri kielen pinnalla voi vaihdella keltaisesta mustaan.

Lopeta tuotteen käyttö ja ota yhteyttä hammaslääkäriisi jos oireet ovat voimakkaita tai jatkuvat hoitojakson päätyttyä!

Lisätietoa ja lähteet:

Jaa tämä ystävillesi... Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Email this to someone
email