Karbamidiperoksidi vs. vetyperoksidi

Hampaiden valkaisutuotteet sisältävät peroksideja, jotka valkaisevat hammaskiillettä ja saavat hampaat näyttämään vaaleammilta. Yleisimmät hampaidenvalkaisutuotteiden sisältämät vaikuttavat aineet ovat vetyperoksidi ja vetyperoksidiksi hajoava karbamidiperoksidi. Karbamidi- ja vetyperoksidien suhdeluku on 3:1 eli 30 % karbamidiperoksidissa on noin 10 % vetyperoksidia.

12 % vetyperoksidi vastaa teoreettiselta tehokkuudeltaan 36 % karbamidiperoksidia. Peroksideilla ei saavuteta kuitenkaan samoja tuloksia.

Hampaiden valkaisu vetyperoksidilla

vetyperoksidi

Hammaslääkärit käyttävät valkaisuun yleensä vetyperoksidia.

Hammaslääkärit käyttävät vastaanotoilla tehtävissä valkaisuissa yleensä aina vetyperoksidia. Vastaanottovalkaisun tulokset ovat hyvät, koska niissä käytetään geeliä, jonka vetyperoksidipitoisuus on tavallista korkeampi. Vastaanotolta mukaan annettavat kotivalkaisut sen sijaan ovat yleensä karbamidiperoksidia.

Myös karbaminiperoksidilla tehtävissä valkaisuissa vetyperoksidi on lopulta vaikuttavana aine, sillä karbamidiperoksidi valmistetaan vetyperoksidista sekoittamalla sitä urean kanssa.

Hampaiden valkaisu karbamidiperoksidilla

karbamidiperoksidi

Kotivalkaisutuotteiden vaikuttava aine on karbamidiperoksidi.

Karbamidiperoksidia vaikuttavana aineena sisältäviä valkaisutuotteita myydään kaupoissa ja niiden pitoisuus vaihtelee välillä 10-44 %. Tuotteet voivat olla esimerkiksi hampaiden pinnalle laitettavia liuskoja tai muottien avulla hampaisiin laitettavia geelejä.

Jotta karbamidiperoksidi voi valkaista hampaitasi, on sen ensin hajottava vetyperoksidiksi. Karbamidiperoksidin hajoaminen alkaa vasta 15 minuuttia sen käyttöönotosta, mistä syytä sitä ei myöskään käytetä hammaslääkärien usein kiireisillä vastaanotoilla. Jos karbamidiperoksipohjaista valkaisutuotetta käytetään esimerkiksi 20 minuutin ajan, ehtii vetyperoksidi vaikuttaa hampaisiin vain 5 minuuttia. Vetyperoksidi on lisäksi hieman tehokkaamppaa, mistä syystä 15 minuutin vetyperoksidihoidolla saavutetaan usein samat tulokset kuin 40 minuutin karbamidiperoksidihoidolla.

Mitä eroja peroksideilla on?

Vetyperoksidi hajoaa nopeammin ja käyttää suurimman osan valkaisuvoimastaan 30-60 minuutin sisällä. Karbamidiperoksidi puolestaan hajoaa hitaammin ja on käyttänyt valkaisuvoimastaan vasta 50 % kahden tunnin käytön jälkeen. Karbamidiperoksipohjaiset tuotteet säilyttävät valkaisuvoimaansa jopa kuuteen tuntiin.

Joissakin lähteissä väitetään karbamidiperoksidin ärsyttävän vähemmän ikeniä, mutta tämä johtuu siitä että karbamidiperoksituotteita joudutaan käyttämään pidempään.

Käyttöajan lisäksi oikeastaan ainoa oleellinen ero peroksidien välillä on, että karbamidiperoksidipohjaiset tuotteet säilyvät pidempään.

Kumpi on parempi hampaiden valkaisussa: karbamidiperoksidi vai vetyperoksidi?

Vetyperoksidilla ja karbamidiperoksidilla saavutetaan hampaiden valkaisussa samat tulokset. Vuonna 2000 Yhdysvallan Hammaslääkäriliiton lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että siinä missä karbamidiperoksilla näytettiin aluksi saavan dramaattisempia tuloksia, saavutettiin yhtä paljon vetyperoksidia sisältävillä tuotteilla tismalleen samat tulokset pitkällä aikavälillä.

Lisätietoa ja lähteet:

Jaa tämä ystävillesi... Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Email this to someone
email