Mitä hampaiden valkaisu on?

Hampaiden valkaisu ennen ja jälkeen

Hampaiden valkaisun tarkoituksena on vaalentaa hampaita poistamalla niistä tahroja ja värjäymiä. Se on yksi suosituimmista hammaslääkäreissä tehtävistä kosmeettisista toimenpiteistä, koska se on helppo keino parantaa hampaiden ulkonäköä. Hampaiden valkaisu ei ole kerran tehtävä toimenpide, vaan se on toistettava aika ajoin, jotta hampaan luonnollisen valkoinen väri voidaan säilyttää.

Hampaan rakenne ja kellastumisen syyt

Hampaan rakenne

Hampaan rakenne. Kuva: Wikimedia Commons

Hampaan uloimmaisinta kerrosta kutsutaan hammaskiilteeksi eli adamantiiniksi. Se on hampaiden pinnalla oleva erittäin kova, valkoinen, läpikuultava, mineraaleista muodostunut kudos. Sen tehtävä on suojata hampaita kulutukselta.

Hampaiden luonnollinen väri riippuu sen alla olevan hammasluun eli dentiinin väristä, sekä siitä miten valo heijastuu hammaskiilteestä. Kiilteen paksuus ja tasaisuus riippuu geeneistä. Ohut hammaskiille päästää enemmän hammasluun väriä lävitseen ja paksu vastaavasti vähemmän.

Joka päivä hampaiden pinnalle kehittyy plakkia, joka sisältää pääasiassa bakteereja ja niiden aineenvaihduntatuotteita. Bakteerien muodostama kuona kerääntyy hampaiden pinnalle ja saa ne näyttämään likaisilta.

Yleisimmät syyt hampaiden kellastumiseen ovat:

  • Tupakointi
  • Tummien juomien, kuten kahvin, kolajuomien, teen ja punaviinin nauttiminen
  • Hampaidenhoidon laiminlyönti

Lue myös: Mitkä aineet tummentavat hampaita?

Myös ikääntymisen aiheuttama hammaskiilteen oheneminen saa hampaat näyttämään tummemmilta. Näitä voivat aiheuttaa muun muassa liika fluorin käyttö lapsena, kun hampaat vielä kehittyvät. Myös jotkin antibiootit ja traumat aiheuttavat hampaan sisäisiä tahroja.

Hampaiden valkaisu tehoaa parhaiten juuri hammaskiilteessä sijaitsevien tahrojen poistoon.

Ennen hampaiden valkaisua

Muut hampaisiin liittyvät ongelmat voivat vaikuttaa hampaiden valkaisun onnistumiseen. Esimerkiksi hampaissa olevat reiät on käsiteltävä ennen valkaisukäsittelyä. Näin on meneteltävä koska hampaiden valkaisuun käytettävä aine voi päästä reikien kautta hampaan sisälle. Mikäli ikenet ovat vetäytyneet, hampaiden juuret voivat näyttää keltaisilta tai värittömiltä. Valkaisutuotteet eivät tehoa lainkaan hammasjuuriin.

Hampaiden valkaisutuotteiden käyttäminen reikiintyneisiin hampaisiin (karies) tai vetäytyneisiin ikeniin voi aiheuttaa hampaiden herkkyyttä ja vihlontaa. Valkaisu ei vaikuta myöskään hampaiden paikkoihin tai pinnotteisiin.

Hampaat voidaan valkaista joko hammaslääkärin vastaanotolla tai kotona. Hammaslääkäri voi kuvata ensin hampaat, mikä helpottaa hoidon seuraamista. Hän saattaa myös kysyä elintavoista ja ruokailutottumuksista saadakseen selville hampaiden värjäytymisen syyt.

Seuraavaksi hammaslääkäri tai suuhygienisti puhdistaa hampaat. Puhdistus poistaa hampaista bakteerit, ruokajäämät ja muut aineet, jotka voivat aiheuttaa värjäytymiä. Kun tämä on tehty voidaan aloittaa valkaisukäsittely.

Hammaslääkäriltä on mahdollista ostaa myös valkaisugeelillä tehtäviä kotivalkaisuja, jolloin hammaslääkäri luo hampaisiin täydellisesti sopivat muotit. Kotivalkaisussa valkaisugeeliä levitetään hammaslääkäriltä saatuihin muotteihin ja sitä käytetään päivittäin n. 2-3 viikon ajan. Kotivalkaisuja myydään myös apteekeissa, nettiapteekeissa ja jopa supermarketeissa. Jos hankit kotivalkaisun muualta kuin hammaslääkäriltä, sinun tulee luoda hammasmuotit itse, mutta se on hyvillä ohjeilla verrattain helppoa. Jos haluat säästää hampaiden valkaisussa, kysy hammaslääkäriltäsi kotivalkaisusta.

Lue myös: Hampaiden valkaisu kotona

Valkaisumenetelmiä

Yleisin hampaiden valkaisuun käytettävä menetelmä on valkaisugeeli. Geelivalkaisu voidaan tehdä joko hammaslääkärin vastaanotolla tai kotona. Vastaanotolla tehtävässä valkaisussa käytetään usein hieman vahvempia aineita, koska hammaslääkäri voi samalla valvoa toimenpidettä

Valkaisugeelien vaikuttava aine on yleensä joku peroksidi, useimmiten vetyperoksidi (engl. hydrogen peroxide). Aine aktivoidaan siihen tarkoitetulla valolla tai laserilla, jolloin valkaisutoimenpide tapahtuu kotivalkaisua nopeammin.

Vastaanotolla tehtävä valkaisu kestää yleensä puolesta tunnista puoleentoista tuntiin ja käsittelyjä tarvitaan yhdestä kolmeen. Tarvittavien valkaisukertojen määrä riippuu käytettävästä menetelmästä ja hampaiden lähtötilanteesta. Mitä värjääntyneemmät hampaat ovat ennen valkaisua, sitä useampia valkaisukertoja yleensä tarvitaan.

Aluksi hammaslääkäri suojaa ikenet siihen tarkoitetulla aineella. Sen jälkeen hampaiden pinnalle laitetaan valkaisuainetta, joka on yleensä vetyperoksidipohjaista. Jotkut valkaisugeelit aktivoidaan siihen tarkoitetulla laser-valolla, jonka lämpö saa valkaisugeelin reagoimaan nopeammin.

Kotona tehtävää hampaiden valkaisua varten hammaslääkäri luo ylä- ja alahampaistasi muotit, joiden avulla voit valkaista hampaat itse kotona. Hyvin istuvien muottien avulla valkaisugeeli pysyy mahdollisimman lähellä hampaitasi ja valkaisutulos on silloin parempi.

Kotona muotteihin asetetaan hammaslääkäriltä saatavaa valkaisugeeliä, jonka jälkeen muotit asetetaan hampaiden pinnalle. Muotteja pidetään usean tunnin ajan tai esimerkiksi yön yli. Useimmat saavuttavat kotivalkaisun avulla tavoitteensa noin 1-2 viikon käytön jälkeen. Samoja muotteja voi käyttää tarvittaessa myös pidempään.

Myös muita tuotteita on saatavilla kotivalkaisuun. Näiden sisältämät valkaisuaineet ovat usein tehottomampia kuin hammaslääkärien käyttämät aineet ja siksi valkaisussa voi kestää pidempään.

Parhaat tulokset saavutetaan yleensä valkaisugeeleillä, mutta niiden lisäksi valkaisuun voidaan käyttää esimerkiksi valkaisuliuskoja tai –kyniä tai valkaisevia hammastahnoja, purukumeja tai suuvesiä.

Yhteenveto

Mikäli hampaasi näyttävät keltaisilta tai niissä on värjäymiä tai tahroja, kannattaa harkita niiden valkaisemista. Parhaat tulokset saa yleensä hammaslääkärin vastaanotolla, mutta valkaisun voi tehdä myös kotona.

Hampaiden valkaisu ei ole kerran tehtävä toimenpide, vaan valkaisutuotteita on käytettävä säännöllisesti, jotta hampaat pysyvät luonnollisen valkoisina. Värjäymiä voi ehkäistä myös välttämällä värjääviä ruokia ja juomia sekä tupakointia.

Mikäli onnistut välttämään värjäävien aineiden käyttämistä voit tarvita seuraavan kerran valkaisua vasta 6-12 kuukauden päästä edellisestä valkaisukerrasta. Säännöllinen hampaiden hoito ja peseminen kahdesti päivässä ehkäisevät myös värjäymien syntymistä.

Suomessa myytävät hampaiden valkaisutuotteet ovat läpäisseet useita testejä ja on hyvin epätodennäköistä, että ne aiheuttavat mitään sivuvaikutuksia. Mikäli hampaiden valkaisu aiheuttaa hampaiden vihlontaa tai ikenet ärtyvät, lopeta valkaisutuotteen käyttäminen.

Lisätietoa ja lähteet:

Jaa tämä ystävillesi... Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Email this to someone
email