Teemaito

Heillä, jotka lisäävät teehen tilkkasen maitoa, voi olla syytä hymyyn: uuden Albertan yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan maitotilkka voi auttaa pitämään hampaat kirkaan valkoisina.

Yliopiston hammaslääketieteen laitoksella apulaisprofessorina toimiva Ava Chow loi projektin alunperin esitelläkseen tutkimustyötä opiskelijoilleen.

Aiemmin keräämiä näytteitä käyttämällä Chow ja hänen opiskelijansa vertailivat hampaiden värejä ennen ja jälkeen niiden upottamista teehen 24 tunnin ajaksi.

“Tee on maailman toiseksi suosituin juoma ja sen valmistustapa vaikuttaa hampaiden värjäytymiseen. Mitä enemmän teetä prosessoidaan ja hapetetaan, sitä enemmän se värjää hampaita,” Chow sanoo uutisessa. “Mutta löysimme, että maidon lisääminen teehen vähentää sen kykyä värjätä hampaita.”

Kokeessa yhtä hammasryhmää pidettiin pelkässä teessä ja toista hammasryhmää nesteessä, joka sisälsi 20 prosenttia maitoa ja 80 prosenttia teetä. Molempia näytteitä pidettiin nesteessä 37 asteessa yhden päivän ajan.

Hampaat, jotka olivat maitoteessä, tahrautuivat Chowin mukaan selvästi vähemmän.

“Värin muuttumisen suuruusluokkaa voidaan verrata useiden valkaisutuotteiden tehokkuuteen ja se oli tehokkaampi kuin valkaisevat hammastahnat,” hän sanoi.

International Dental Hygiene -lehdessä esitellyt tulokset ovat selvät, mutta voivat Chowin mukaan olla ankara joidenkin vatsalle.

“Maidon lisääminen teehen on kulttuurisidonnainen ilmiö. Joissakin kulttuureissa maitoa lisätään aina teehen kun joissakin kulttuureissa maitoa ei käytetä ollenkaan.”

Jaa tämä ystävillesi... Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Email this to someone
email