Oil pulling

Oil pulling on ollut olemassa jo tuhansia vuosia, mutta vasta viime aikoina tämä intialainen kansanlääkintä on alkanut saamaan huomiota myös länsimaissa. Mitä oil pulling on ja miten tämä Ayurveda-rituaali voi parantaa suun terveyttä?

Oil pullingille ei ole suomenkielistä vastinetta, mutta lähimpänä voisivat olla öljyhuuhtelu tai ihan vain öljyllä purskuttelu, koska siinä purskutellaan kookos- tai seesamiöljyä suussa 20 minuutin ajan. Mitä öljyn purskuttelu sitten tekee? Se helpottaa eliminoimaan suun bakteereja ja parantamaan suun terveyttä.

Hampaiden terveys ei ole ainoa oil pullingista saatava hyöty. Monet sen innokkaat harjoittajat väittävät, että oil pulling on auttanut pääsemään eroon aknesta ja saavuttamaan myös muita parannuksia omassa terveydentilassaan.

Oil pullingin hyödyt

Tämän ikivanhan tavan hyödyt ulottuvat paljon pidemmälle kuin bakteerien eliminointi ja hengityksen raikastaminen. Monet väittävät saaneensa parannuksia muiden muassa seuraaviin vaivoihin:

  • Astma
  • Hormoniepätasapaino
  • Maksaongelmat
  • Migreeni
  • Niveltulehdukset
  • Päänsärky
  • Tulehdukset ja paljon muuta

Jos olet kiinnostunut vain hampaiden ja suun terveydestä, oil pulling voi auttaa seuraavissa:

Mikä parasta, oil pulling on täysin luonnollinen hoitomuoto, kun siinä käytetään korkealaatuisia öljyjä.

Miten oil pulling toimii?

Miten oil pulling sitten toimii? Idea praktiikan takana on, että öljyn suussa purskuttelu vetää (pull) bakteerit pois. Toimenpiteen suorittaminen 20 minuutin ajan on sopiva aika tuhota bakteereja ilman, että keho absorboi öljyä itseensä. Seesamiöljy ja kookosöljy ovat suosituimmat vaihtoehdot, koska niillä on parhaat antibakteeriset ominaisuudet.

Ainakin teoriassa oil pulling on järkeenkäypä menetelmä hampaiden terveyden näkökulmasta, koska monet infektiot ja haitalliset bakteerit päätyvät vereen suun kautta. Bakteerien eliminointi ennen kuin ne pääsevät verenkiertoon voi näin ehkäistä monia tauteja ja sairauksia. Monet menetelmää käyttäneet väittävät saaneensa fantastisia parannuksia yleiseen terveyteensä, kun toiset ovat kokeneet parannuksia vain hampaiden terveydessä. Joka tapauksessa oil pulling näyttäisi olevan hyödyllistä.

Mitä hammaslääkärit sanovat?

Valkoisemmat hampaat, puhtaampi iho ja yleisesti parempi suun terveys kuullostavat erinomaisilta syiltä kokeilla oil pullingia, mutta mitä hammaslääkärit sanovat?

Aihetta puntaroineet hammaslääkärit sanovat, että aihetta ei ole tutkittu väitteiden tueksi. Tämä ei kuitenkaan tarkoita etteivätkö he tukisi oil pullingia. Itse asiassa monet hammaslääkärit rohkaisevat kokeilemaan sitä, koska ihmisten tulisi olla enemmän kiinnostuneita suun terveydestä. Toimenpide on turvallinen ja helppo tehdä, eikä sillä ole sivuvaikutuksia.

Miten se tehdään?

Oil pulling kannattaa tehdä heti aamusta tyhjällä mahalla.

Toimenpiteen kanssa ei kannata olla yli-innokas. Ohjeissa suositellaan, että yhtä ruokalusikallista öljyä purskutellaan suussa 20 minuutin ajan, mutta tämä voi olla liikaa heti alussa. Aloita harjoittelu esimerkiksi teelusikallisella öljyä ja purskuttele sitä aluksi vain 5-10 minuuttia. Lisää annostelua ja käyttöaikaa jos menetelmä tuntuu toimivan.

Joillakin käyttäjillä öljyn purskuttelu voi tuntua aluksi epämiellyttävältä ja siitä voi seurata lievää pahoinvointia, mutta oireet häviävät nopeasti kun vain hengität syvään ja rentoudut. Oletko valmis aloittamaan?

Laita teelusikallinen öljyä suuhusi. Voit lisätä öljyyn esim. piparminttu-uutetta, jolloin sen maku on miellyttävämpi. Monet käyttäjät ovat sanoneet, että seesamiöljy on paras, mutta myös kookosöljyllä on saavutettu haluttuja tuloksia.

Purskuttele öljyä suussasi 20 minuuttia, missä ajassa öljy ehtii eliminoimaan suussa olevat bakteerit. Monien mielestä toimenpide on paras suorittaa muiden aamurutiinien yhteydessä.

Sylje öljy lopuksi roskakoriin tai muovipussiin. Älä koskaan kaada öljyä keittiön altaaseen tai vessanpönttöön, koska se voi tukkeuttaa viemärit.

Huuhtele suu lämpimällä vedellä. Tämä poistaa loput bakteerit suustasi.

Pese lopuksi hampaat normaalisti. Hampaat kannattaa pestä heti toimenpiteen jälkeen. Oil pulling ei korvaa hampaiden harjausta tai hammaslankausta, vaan täydentää niitä.

Lisätietoa:

Jaa tämä ystävillesi... Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Email this to someone
email