Kahvi

Päivittäisen kahvikupposen nauttiminen tarjoaa bakteereille otollisen kasvualustan suussa ja voi saada hengityksen haisemaan parkkiintuneelle. Kahvi (ja alkoholi) myös kuivattavat suuta, joka lisää syljeneritystä ja hajua. Mutta kahvin juomiseen voi liittyä myös positiivisia puolia. Bostonin yliopiston tutkijat uskovat, että kahvin juonti voi auttaa suojautumaan parodontiitilta eli hampaan kiinnityskudossairaudelta.

Seurattuaan yli 1000 miestä jopa 30 vuoden ajan, tutkijat huomasivat, että yhden tai useamman kupin kahvia päivässä juoneilla oli vähemmän merkkejä hammasvaurioista. Tutkijat laittoivat merkille myös, että kohtalaisesti tai runsaasti kahvia juoneilla oli vähemmän merkkejä parodontiinin yleisimmistä oireista, verenvuodosta ikenissä ja ientaskujen syvenemistä.

Tutkijat uskovat, että kahvin sisältämät antioksidantit voivat ainakin osittain selittää juoman hampaita suojaavan vaikutuksen.

“Kahvi saattaa hillitä elimistön omia tulehdusprosesseja, jotka olisivat normaalisti haitallisia hampaita tukeville ikenille ja leukaluulle”, tutkimuksen tekijä Raul Garcia kertoo.

Kahvi värjää hampaita, mutta enää ei tarvitse olla huolissaan sen vaikutuksista hampaisiin. Lisäksi kahvi on vähemmän hapan, kuin monet muut suositut juomat. Esimerkiksi hedelmämehut, limonadit ja energiajuomat heikentävät todistetusti hampaita suojaavaa kiillettä”, Garcia jatkaa.

Kuinka monta kuppia kahvia juot päivässä?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...

Lisätietoa ja lähteet:

Jaa tämä ystävillesi... Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Email this to someone
email