Hampaiden valkaisuliuskat

Hampaiden valkaisuliuskat

Hampaiden valkaisuliuskat on helppokäyttöinen vaihtoehto kotivalkaisuun.

Kotivalkaisuun käytettävät hampaiden valkaisutuotteet ovat käteviä, helppokäyttöisiä ja usein kohtuuhintaisia. Valkoisten hampaiden tavoittelu on ollut ihmisten tavoitteena jo tuhansia vuosia. Jo antiikin kreikkalaiset ja renesanssin ajan eurooppalaiset valmistivat kemikaaleista seoksia, joiden toivottiin kirkastavan hymyn. Vuodesta 2000 lähtien markkinoilla on ollut valkaisuliuskoja, joilla hampaiden valkaisu onnistuu viimein helposti ja nopeasti. Liuskat ovat nousseet erityisesti Yhdysvalloissa erittäin suosituksi valkaisumenetelmäksi ja nyt ne ovat nousussa myös Euroopassa.

Mitä valkaisuliuskat ovat?

Hampaiden valkaisuliuskat ovat itseasiassa pieniä palasia polyeteeniä, vahamaista ja kemialllisesti reagoimatonta muovia. Joustava muovi muotoutuu hampaiden yläpinnoille, reunoille sekä hammasväleihin. Liuskojen pinnalla on geelimäistä ainetta, joka on valmistettu vetyperoksidista tai karbamidiperoksidista.

Liuskojen sisältämät peroksidit reagoivat suun kosteuteen ja hajoavat (hapettuvat) poistaen samalla hammaskiilteessä olevia likakerrostumia ja tahroja. Suurimmassa osassa kotivalkaisuun tarkoitetuissa valkaisuliuskoissa on 10 % karbamidiperoksidia mikä vastaa reilun 3 % vahvuista vetyperoksidia.

Peroksidien maku ei ole kovin hyvä, mutta osa markkinoilla olevista tuotteista sisältää makeutusainetta, joten niiden käyttäminen ei jätä pahaa makua suuhun. Valkaisuliuskojen hinnat ovat 40 eurosta ylöspäin.

Miten hyvin valkaisuliuskat toimivat?

Xytol hampaiden valkaisu liuskat

Xytol-valkaisuliuskat. Kuva: Xytol.fi

Valkaisuliuskoja käsittelevät tutkimukset ovat yksiselitteisiä. Vety- tai karbamidiperoksidia sisältävät valkaisuliuskat saavat hampaat näyttämään valkoisimmilta lähes kaikilla käyttäjillä. Jo miljoonat ihmiset käyttävät liuskoja hampaissaan ympäri maailmaa päivittäin.

Miten liuskoja käytetään?

Valkaisuliuskojen etuna esim. geelillä tehtävään valkaisuun verrattuna pidetään niiden helppokäyttöisyyttä. Liuskat on helppo asettaa hampaisiin, ne ovat melkein huomaamattomia, eivätkä ne estä puhumista valkaisun aikana. Valkaisuliuskoja suositellaan käytettäväksi iltaisin ennen nukkumaan menoa, hampaiden pesun jälkeen.

 1. Irrota liuska alustasta ja liimaa se hampaisiin (pidempi liuska ylähampaille ja lyhyempi alahampaille)
 2. Anna liuskojen vaikuttaa n. 45 minuuttia.
 3. Poista liuskat hampaista ja huuhtele suu runsaalla vedellä.
 4. Älä käytä mitään värjääviä aineita heti liuskojen käyttämisen jälkeen.

Ovatko liuskat turvallisia?

Yhdysvaltain Hammaslääkäriliiton (American Dental Association, ADA) mukaan sekä hammaslääkäreiltä ostettavat että apteekeissa myytävät hampaiden valkaisutuotteet ovat enimmäkseen turvallisia ja tehokkaita.

Osa valkaisutuotteista voi aiheuttaa sivuvaikutuksena ikenien ärsytystä, hammaskipua ja -herkkyyttä, mutta oireet loppuvat yleensä kun hoito lopetetaan. ADA suosittelee kuitenkin hammaslääkärin lausunnon kysymistä ennen itsehoitojen aloittamista. Omalta hammaslääkäriltä on hyvä kysyä omille hampaillesi sopivinta valkaisumenetelmää, koska saatavilla on monenlaisia vaihtoehtoja.

Asiantuntijoiden mukaan jotkut käyttävät valkaisutuotteita liikaa tavoitellessaan yhä valkoisempia hampaita. Liikakäyttö voi johtaa hampaiden huokoisuuteen ja rikkoa hammaskiilteen. Tällöin hampaan pinta ja sitä ympäröivien ikenien kunto heikentyy ja hampaasta tulee enemmän läpikuultava kuin valkoinen. Valkaisutuotteita käytettäessä on aina noudatettava käyttöohjeita ja hammaslääkärin antamia ohjeita.

Ketkä voivat käyttää valkaisuliuskoja?

Valkaisuliuskojen asettaminen hampaiden päälle

Valkaisuliuskat asetetaan hampaiden päälle.

Pääsääntöisesti hampaiden valkaisuliuskat sopivat kaikille. Niitä ei kuitenkaan suositella raskaana oleville tai imettäville naisille, alle 18-vuotiaille eikä suun tai hampaiden sairauksista kärsiville.

Mikäli käytät hammasrautoja, hampaiden juuret ovat näkyvissä tai sinulla on hampaissasi reikiä, täytyy hampaat hoitaa kuntoon hammaslääkärillä ennen valkaisemista. Valkaisuliuskat tehoavat parhaiten kellastuneisiin hampaisiin, mutta eivät kovin hyvin harmaisiin tai ruskeisiin hampaisiin.

Kysy hammaslääkäriltäsi valkaisuliuskojen soveltuvuutta omien hampaidesi valkaisuun.

Onko tuotteilla sivuvaikutuksia?

Oikein käytettynä valkaisuliuskojen käytössä ilmenee hyvin harvoin sivuvaikutuksia.

Mikäli liuskoja käytetään väärin tai ne painetaan ikenien päälle, voi valkaisusta seurata ikenien ärsytystä, herkkyyttä ja arkuutta.

Liian usein tai liian pitkään kerralla käytettynä valkaisuliuskat voivat vahingoittaa hammaskiillettä tai johtaa ikenien kudosvaurioihin.

Rapid White – valkoiset hampaat viidessä päivässä

Rapid White Whitening StripsRapid White -valkaisuliuskat ovat Tamron markkinoima tuote, joka tekee hampaat näkyvästi valkoisemmiksi jo viidessä päivässä. Suussa liukevia liuskoja on helppo käyttää. Yksi paketti sisältää hampaiden pinnoille siveltävää ainetta sekä 28 valkaisuliuskaa (14 x 2, ylä- ja alahampaille).

Näin käytät Rapid White -liuskoja:

 1. Sivele puikosta valkaisuainetta hampaiden pinnoille
 2. Aseta yksi liuska ylähampaisiin ja toinen liuska alahampaisiin, tahmainen puoli hampaisiin päin
 3. Liuskat sulavat suussa 5-7 minuutin kuluessa
 4. Käsittelyn jälkeen huuhtele suu runsaalla vedellä
 5. Käytä yksi pussi (2 liuskaa) kerrallaan kaksi kertaa päivässä viiden päivän ajan.

Parhaat tulokset saavutetaan viikon käytön jälkeen. Rapid White -liuskoja voi käyttää enintään kuusi kertaa vuodessa ja jokaisen käyttöjakson jälkeen on pidettävä vähintään neljän viikon tauko. Rapid White -liuskat valkaisevat vain luonnollista hammasta (ei paikkoja, täytteitä, kruunuja, siltoja tai laminaatteja).

Älä käytä tuotetta jos sinulla on iensairaus tai -tulehdus, vuotavat ikenet, hampaan juurikalvon tulehdus, herkät hampaat, hammasraudat tai jos olet raskaana tai imetät.

Tilaa Rapid White Whitening Strips Apteekkituotteet.fi -verkkokaupasta hintaan 26,95 € (sis. 28 liuskaa).

Suositukset

 • Valkaisuliuskoja ei lasten ulottuville.
 • Tutustu huolellisesti pakkauksen mukana tuleviin käyttöohjeisiin.
 • Tuotteen käyttöä ei suositella raskaana oleville eikä imetyksen aikana.
 • Tuotteen käyttöä ei suositella reikiintyneisiin hampaisiin tai jos sinulla on muita hammasvaurioita.
 • Käytä liuskat perättäisinä päivinä 15 päivän ajan.
 • Käytä tuotetta korkeintaan kaksi hoitojaksoa vuodessa, jottei vaikuttava aine riko kiillettä.
 • Mikäli ikenet ärtyvät tuotteen käytöstä tai hampaat vihlovat voimakkaasti, lopeta tuotteen käyttäminen.

Katso kaikki tuotteet täältä

Jaa tämä ystävillesi... Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Email this to someone
email