Valkaisukynät

Hampaiden valkaisukynät

Hampaiden valkaisukynät on erinomainen tapa saada valkoisemmat ja kirkkaammat hampaat, joista olet kenties jo pitkään unelmoinut. Valkaisukynillä on paljon etuja muihin valkaisumenetelmiin nähden ja ne ovat suhteellisen edullisia, joten niitä kannattaa kokeilla itse.

Valkaisukynä on tarpeeksi pieni säilytettäväksi pöytälaatikossa tai käsilaukussa mukana kuljetettavaksi ja sitä voi käyttää lähes missä ja milloin tahansa. Ne sisältävät valkaisugeeliä, joka annostellaan hampaisiin kynän päässä olevalla kätevällä siveltimellä. Ohuella kynällä geeliä on helppo annostella myös vaikeisiin paikkoihin, kuten hammasväleihin. Tällä sivulla kerrotaan kaikki tarvitsemasi tieto hampaiden valkaisukynistä.

Yotuel Pen valkaisukynäSuomen markkinoilla ei ole vielä kovin paljon valkaisukyniä. Tunnetuimpia tuotteita ovat Yotuel Pen valkaisukynä ja beconfiDent valkaisukynä, jotka eroavat jonkin verran toisistaan. Yotuelin valkaisukynän vaikuttava aine on hyvin mieto 0,3 % karbamidiperoksidi, kun esimerkiksi Yotuelin omassa valkaisugeelissä karbamidiperoksidipitoisuus on 10 %. BeconfiDentin valkaisukynässä tärkein vaikuttava aine on natriumvetykarbonaatti eli käytännössä mieto hankausaine ruokasooda.

Valkaisukynän aktiivinen aine reagoi kemiallisesti syljen sisältämien entsyymien ja mineraalien kanssa poistaen hampaiden pinnalla olevia tahroja ja värjääntymiä. Reaktiossa vapautuva happi valkaisee hammaskiilteessä ja hammasluussa olevia tummentumia. Valkaisukynien geelit sisältävät usein myös fluoria ja ksylitolia, jotka ehkäisevät kariesta ja suojaavat hammaskiillettä.

Valkaisukynien hinnat ovat n. 20-30 €. Käytä vain apteekeissa myytäviä valkaisukyniä, jotka sisältävät todistetusti valkaisevaa ainesosaa.

Näin käytät valkaisukynää

 1. Valitse omiin tarpeisiin parhaiten sopiva valkaisukynä.
 2. Pese hampaat huolellisesti ja puhdista hammasvälit hammaslangalla.
 3. Poista valkaisukynän korkki. Kierrä valkaisukynää myötäpäivään, kunnes kynän päästä tulee esiin geeliä.
 4. Hymyile leveästi siten, että huulet eivät kosketa hampaita. Käytä peiliä jos mahdollista.
 5. Annostele ohut kerros geeliä hampaiden pinnalle. Valkaisukynän päässä on tarkoitukseen hyvin soveltuva sivellin.
 6. Pidä suuta auki vielä noin 30 sekunnin ajan, kunnes geeli on kovettunut hampaiden pinnalle.
 7. Vältä syömistä ja juomista koko valkaisun ajan n. 30-45 minuuttia.
 8. Toista käsittely 3 kertaa päivässä. Saat näkyviä tuloksia yleensä 2-4 viikon käsittelyn jälkeen.

Käyttöohjeet voivat poiketa hieman tuotteesta riippuen. Tutustu tuotteen sisällysluetteloon ja käyttöohjeisiin ennen käyttöä.

Peroksidittomat valkaisukynät sopivat paremmin vihlovista hampaista ja herkistä ikenistä kärsiville. Jos sinulla on kyseisiä oireita, keskustele ensin hammaslääkärisi kanssa valkaisukynän käyttämisestä.

Toimivatko valkaisukynät todella?

Kyllä. Apteekeissa myytävien valkaisukynien vaikuttava aine on karbamidiperoksidi, joka on yhtä tehokas kuin hammaslääkärien vastaanotolla tehtävissä laservalkaisuissa käytettävä vetyperoksidi. Valkaisukynien teho on selvästi pienempi kuin esimerkiksi valkaisugeelien ja valkaisuliuskojen, mutta niilläkin voi saada jopa 3 astetta valkoisemmat hampaat.

Ovatko valkaisukynät turvallisia?

Oikein käytettynä kyllä. Valkaisukynien valkaisuteho perustuu samaan menetelmään, jota hammaslääkärit ovat käyttäneet jo yli 20 vuotta. Niiden peroksidipitoisuus on alhainen ja ne sisältävät usein fluoria, ksylitolia ja muita ainesosia, jotka suojaavat kiillettä ja ikeniä.

Onko valkaisukynillä sivuvaikutuksia?

Valkaisukynien peroksidipitoisuus on hyvin alhainen, joten on hyvin epätodennäköistä, että sen käyttäminen aiheuttaa sivuvaikutuksia. Tyypillisimpiä oireita ovat hampaiden vihlonta ja ärtyvät ikenet. Oireet ovat väliaikaisia ja täysin vaarattomia, ja menevät ohi kun tuotteen käyttö lopetetaan. Mikäli oireet ovat erityisen voimakkaita, keskustele hammaslääkärisi kanssa tuotteen käytöstä.

Voivatko kaikki käyttää valkaisukyniä?

Valkaisukynien käyttöä ei suositella alle 14-vuotiaille, koska tässä iässä hammaskiilteen kehittyminen on vielä kesken. Niitä ei myöskään suositella raskaana oleville tai imettäville naisille, koska tuotteen vaikutuksista lapseen tai sikiöön ei ole tarpeeksi tutkimustietoa.

Valkaiseeko valkaisukynä myös paikat?

Valkaisukynien sisältämä geeli ei valkaise paikkoja, siltoja, kruunuja tai muita hammastäytteitä, muttei myöskään vahingoita niitä.

Tärkeää huomioitavaa valkaisukynien käytössä:

 • Valkaisukynät ovat tarkoitettu vain kosmettiiseen käyttöön.
 • Älä niele valkaisukynien sisältämää geeliä.
 • Varo geelin joutumista silmiin.
 • Säilytä valkaisukyniä kylmässä ja kuivassa paikassa.
 • Ei lasten ulottuville.
 • Tuotteen käytöstä voi aiheutua väliaikaista hampaiden herkkyyttä ja/tai vihlontaa. Jos oireet ovat jatkuvia, lopeta tuotteen käyttäminen.
 • Keskustele hammaslääkärisi kanssa hampaiden valkaisutuotteiden käytöstä.

Katso tästä kaikki hampaiden valkaisukynät »

Lisätietoa ja lähteet:

Jaa tämä ystävillesi... Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Email this to someone
email