Valkaisevat purukumit

Hampaiden valkaisuun on nykyään saatavilla monenlaisia tuotteita, joista yksi kiistellyimmistä ovat valkaisevat purukumit. Valkaisevia purukumeja on markkinoilla paljon ja niitä myös markkinoidaan voimakkaasti. Asiantuntijoiden mukaan osa purukumeista voi olla jopa haitallisia sekä valkaisun että hampaiden terveyden suhteen, joten on tärkeä tietää mitä purukumeja valkaisussa kannattaa käyttää.

Valkaisevat purukumit

Yotuel-purukumit sisältävät hampaita valkaisevaa papaiinientsyymiä.

Mitä valkaisevat purukumit ovat?

Purukumit ovat makeisia, joita nielemisen sijaan pureskellaan. Ne valmistetaan puulajien hartseista sekä makeutus- ja aromiaineista. Useimpiin Suomessa myytäviin purukumeihin lisätään ksylitolia, joka ehkäisee hampaiden reikiintymistä. Ksylitoli näyttää uusimpien tutkimusten valossa ehkäisevän myös korvatulehduksia lapsilla. Purukumin pureskelu lisää myös syljen eritystä. Sylki ja sen sisältämät mineraalit katkaisevat happohyökkäyksen ja suojaavat hampaita.

Valkaisevat purukumit ovat tavallista purukumia, mutta niihin on lisätty valkaisevia ainesosia, jotka poistavat hampaiden pinnalta nautintoaineiden aiheuttamia tummentumia ja värjäymiä. Valkaisevat purukumit ovat puskuroituja ja niiden pH-arvo on neutraali.

Miten valkaisevia purukumeja käytetään?

Valkaisevia purukumeja käytetään kuten tavallisiakin purukumeja, mutta tehokkaimmin ne toimivat heti aterioiden jälkeen. Valkaisevaa purukumia pureskellaan noin 10 minuutin ajan.

Mihin purukumien valkaiseva teho perustuu?

Yleisin valkaisevissa purukumeissa käytetty vaikuttava aine on papaiini, joka on papaijasta ja vuoripapaijasta saatava entsyymi. Papaiinientsyymi pilkkoo kemiallisesti hampaiden pinnalle jääneitä ruoantähteitä ja muita epäpuhtauksia, jolloin ne irtoavat helpommin hampaiden pesussa ja syljen mukana. Papaiinientsyymi ei vaurioita hampaan kiillettä tai ikeniä. Sitä on valkaisevissa purukumeissa noin1 %.

Toimivatko valkaisevat purukumit todella?

Ei-valkaiseva purukumi

Kaupoissa myytävät hankaavat “whitening”-purukumit voivat olla haitallisia hampaille.

Sokerittomat ksylitolia sisältävät purukumit ovat lähtökohtaisesti turvallisia ja terveellisiä, koska ksylitoli ehkäisee hampaiden reikiintymistä ja purukumin pureskelu lisää syljen eritystä, joka katkaisee happohyökkäyksen.

Kaupoissa myydään paljon myös “hampaita valkaisevia”, “whitening” ja “mikrorakeita sisältäviä” purukumeja, jotka ovat valitettavasti pelkkä markkinointikikka. Tavalliset purukumit eivät sisällä mitään valkaisevia ainesosia, mutta jotkut niistä sisältävät hampaille haitallisia hankaavia aineita. Hampaiden mekaaninen hankaus vaurioittaa hampaiden kiillettä, minkä seurauksena ruuan, juomien, tupakan ja muiden värjävien aineiden sisältämät värit tarttuvat hammaskiilteen naarmuihin helpommin.

Apteekeissa ja nettiapteekeissa myydään papaiinientsyymiä sisältäviä purukumeja, joilla sen sijaan on hampaita valkaisevia ominaisuuksia. Valkaisevat purukumit eivät ole läheskään niin tehokkaita, kuin peroksideja sisältävä valkaisuaineet, kuten geelit, kynät ja liuskat, mutta niilläkin on tutkitusti hampaita valkaiseva vaikutus.

Miten valkaisevan purukumin erottaa tavallisesta purukumista?

Tutkitusti valkaisevia purukumeja myydään vain apteekeissa ja nettiapteekeissa. Lisäksi niiden tuoteselosteessa mainitaan valkaiseva ainesosa, papaiinientsyymi.

Miltä valkaiseva purukumi maistuu?

Valkaisevia purukumeja on saatavilla makeuttamattomana sekä eri makuisina, kuten piparminttu, lakritsi ja salmiakki.

Tilaa Yotuel valkaisevaa purukumia esim. Apteekkituotteet.fi -verkkokaupasta.

Yotuel Pharma -purukumin tuoteseloste:

 Aine tai ominaisuus
Papaiinientsyymi1 %
Ksylitoli10 %
Natriumfluoridi0,22 %
B5-vitamiini1 %
pH-arvo6,7
Hankausarvo36
Natriumlauryylisulfaattiei
Sitruunahappoei

Lisätietoa ja lähteet:

Jaa tämä ystävillesi... Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Email this to someone
email