Hampaiden valkaisu ruokasoodalla – Onko se turvallista?

Ruokasooda eli natriumbikarbonaatti

Haluatko valkoisemmat hampaat ilman kalliita valkaisutuotteita? Eräällä yleisellä kotitaloustuotteella on erinomainen kysy valkaista hampaita. Tämä tuote on sooda tai oikeammin ruokasooda.

Ruokasooda eli natriumbikarbonaatti (NaHCO3), on valkoinen, veteen hyvin liukeneva jauhe, jota käytetään tavallisesti leivonnassa, mutta myös joissakin hampaita väliaikaisesti valkaisevissa hammastahnoissa. Ruokasooda on tehokas poistamaan esimerkiksi kahvin, teen, tupakan ja muiden värjäävien aineiden aiheuttamia tahroja hampaissa.

Näin valkaiset hampaat ruokasoodalla:

  1. Sekoita noin teelusikallinen ruokasooda noin teelusikalliseen vettä. Sekoita kunnes seos on tahnamaista. Käytä hammasharjaa tahnassa ja pese sillä hampaat. Voit käyttää märkää hammasharjaa myös ruokasoodassa tekemättä siitä ensin tahnaa, mutta tällöin ruokasoodan maku on epämiellyttävämpi.
  2. Pese hampaita soodatahnalla korkeintaan 1-2 minuuttia, mutta keskity erityisesti hammasväleihin.
  3. Huuhtele suu vedellä. Pese myös hammasharja huolellisesti.
  4. Toista käsittely joka toinen päivä.

Ei pitkäaikaiseen käyttöön

Ruokasoodaa ei suositella pitkäaikaiseen käyttöön hampaiden valkaisussa.

Ruokasooda on hankaava aine, joka vahingoittaa hammaskiillettä. Sitä ei suositella pitkäaikaiseen käyttöön.

Ruokasooda maistuu todella epämiellyttävälle. Lisäksi se on mieto hankausaine ja sen hampaita valkaiseva vaikutus perustuu hiovaan vaikutukseen – toisin kuin valkaisugeeleissä, joiden teho perustuu kemialliseen reaktioon.

Hiovan vaikutuksen ansiosta ruokasoodan käyttäminen sekä rasittaa hampaita että kuluttaa hammaskiillettä. Kiilteen kuluminen aiheuttaa reikiintymistä, joten ruokasoodan käyttöä ei suositella pitkäaikaiseen käyttöön.

Jos haluat valkaista hampaasi itse, kannattaa ruokasoodan sijasta harkita valkaisugeelin tai –liuskojen kokeilemista.

Jaa tämä ystävillesi... Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Email this to someone
email