8 menetelmää hampaiden valkaisuun

Hampaiden valkaisu on esteettisen hammashoidon yleisimmin suorittama toimenpide, jolla pyritään palauttamaan hampaiden luonnollisen valkoinen väri. Valkaisuun on olemassa useita eri vaihtoehtoja, kuten hampaiden harjaus sekä erilaiset valkaisutuotteet mukaan lukien geelit, liuskat, kynät ja laser. Tällä sivulla esittelemme erilaiset vaihtoehdot hampaiden valkaisemiseen.

 1. Valkaisugeeli
 2. Valkaisuliuskat
 3. Valkaisukynä
 4. Valkaiseva hammastahna
 5. Valkaiseva purukumi
 6. Valkaiseva suuvesi
 7. Hammaslääkärin vastaanotolla tehtävä valkaisu
 8. Luonnolliset valkaisukeinot
 9. Värjäävien aineiden välttäminen

1. Valkaisugeelit

Hampaiden valkaisugeelit on suosituin hampaiden valkaisumenetelmä ja useimmissa tapauksissa sillä saadaan myös parhaat tulokset. Useat hammaslääkärit tekevät hampaiden valkaisuja geelin avulla, mutta geelejä on saatavilla myös kotikäyttöön.

Valkaisugeelit

Miten valkaisugeeliä käytetään?

Kotivalkaisupakettiin sisältyy valkaisugeeli sekä valkaisumuotit ylä- ja alahampaille. Valkaisumuotit lämmitetään ensin kuumassa vedessä. Tämän jälkeen muotit asetetaan hampaiden päälle, jolloin niihin muodostuu tarkka jäljennös omista hampaista. Muotteihin lisätään aktiivista ainetta, joka vaihtelee tuotteesta riippuen. Muotit asetetaan hampaiden päälle ja niitä pidetään suussa 20 minuutista puoleentoista tuntiin kerrallaan.

Tuloksia saavutetaan jo ensimmäisen käyttökerran jälkeen, mutta tyypillisesti optimaalinen valkaisutulos saavutetaan yleensä 5-30 tunnin käytön jälkeen. Yksi geelipakkaus riittää normaalikäytössä 15-30 käsittelyyn.

Paljonko valkaisugeeli maksaa?

Yleisimpiä Suomessa myytäviä valkaisugeelejä ovat mm. DentaWorksSwiss Whitening sekä iWhite Instant.

Valkaisugeelin hinta muotteineen on tuotteesta, geelin määrästä ja vaikuttavasta aineesta riippuen n. 30-70 €.

Mistä valkaisugeeliä voi ostaa?

Lue lisää valkaisugeeleistä »
Katso valkaisugeelien vertailu »
Katso kotikäyttöön tarkoitetut valkaisugeelit »

2. Valkaisuliuskat

Hampaiden valkaisuliuskat on helpoin tapa valkaista hampaat. Yksi paketti sisältää omat liuskat ylä- ja alahampaille sekä vaikuttavaa ainetta (esim. vetyperoksidi/hydrogenperoksidi tai karbamidiperoksidi). Liuskat ovat huomaamattomat eivätkä ne estä puhumista, kuten useimmat muut valkaisutuotteet. Geelien tavoin mMyös liuskoilla saadaan näkyviä tuloksia nopeasti, jo muutaman käyttökerran jälkeen.

Miten valkaisuliuskoja käytetään?

Liuskat asetetaan pestyjen hampaiden pinnalle ja niiden annetaan vaikuttaa 30-45 minuuttia kerrallaan päivässä. Käytön jälkeen suu huuhdellaan vedellä.

Valkaisuliuskat valkaisevat vain aitoja hampaita. Niitä ei suositella raskaana oleville, suun tai hampaiden sairauksista kärsiville tai alle 12-vuotiaille. Lisukoja suositellaan käytettäväksi korkeintaan 2 hoitojaksoa vuodessa.

Paljonko valkaisuliuskat maksavat?

Yleisimpiä Suomessa myytäviä valkaisuliuskoja ovat  Rapid White, Crest Whitestrips, Xytol ja Zental, jotka ovat esim. geeleihin verrattuna edullisempia. Liuskojen hinnat vaihtelevat valmistajasta ja pakkauksen koosta riippuen 10-55 € välillä.

Mistä valkaisuliuskoja voi ostaa?

Lue lisää valkaisuliuskoista »
Katso tästä kaikki kotikäyttöön tarkoitetut valkaisuliuskat »

3. Valkaisukynä

Valkaisukynä on pieni ja näppärästi mukana kulkeva väline hampaiden värjäymien poistoon. Toisin kuin monilla muilla tuotteilla, valkaisukynällä pääsee myös hampaiden väleihin, mutta geelien ja liuskojen kaltaisia tuloksia valkaisukynällä ei saavuteta. Valkaisukynien vaikuttava aine on yleensä karbamidiperoksidi ja yksi kynä riittää noin 3-4 viikon hoitoon.

Valkaisukynät

Miten valkaisukynää käytetään?

Valkaisukynällä levitetään geeliä hampaiden pinnalle 3-5 kertaa vuorokaudessa. Geelin levittämisen jälkeen ei saa syödä, juoda tai tupakoida, jotta geelin vaikuttava aine ehtii vaikuttamaan.

Valkaisukynähoitoa voi jatkaa 4 viikkoa, jonka jälkeen tulee pitää vähintään viikon tauko. Tuotetta ei suositella raskaana oleville, imettäville, alle 14-vuotiaille, eikä henkilöille, joilla on suu- tai hammassairauksia.

Paljonko valkaisukynä maksaa?

Yksi suosituimmista Suomessa myytävistä valkaisukynistä on beconfiDentin valmistama (Yotuelin valkaisukynän valmistus on lopetettu). Valkaisukynien hinnat riippuvat kynän valmistajasta ja vaikuttavan aineen määrästä. Valkaisukynien hinnat vaihtelevat 9-30 €.

Lue lisää valkaisukynistä »
Katso kaikki valkaisukynät »

4. Valkaiseva purukumi

Valkaisevat purukumit

Valkaisevat purukumit sisältävät papaiinientsyymiä tai muuta ainetta, joka poistaa nautintoaineiden aiheuttamia värjäymiä ja valkaisee hampaita vahingoittamatta kuitenkaan kiillettä. Purukumien pH-arvo on neutraali ja niissä on usein lisäksi hampaiden reikiintymistä ehkäisevää ksylitolia. Purukumeja on saatavilla eri makuisina. Valkaisevilla purukumeilla ei saada läheskään yhtä näkyviä tuloksia kuin geeleillä, liuskoilla tai edes valkaisukynillä.

Huom! Käytä vain apteekeissa myytäviä purukumeja, jotka sisältävät papaiinientsyymiä tai muuta vaikuttavaa ainetta. Kaupoissa myytävät “whitening”-purukumit eivät sisällä mitään valkaisevaa ainetta.

Miten valkaisevaa purukumia käytetään?

Valkaisevaa purukumia pureskellaan 10 minuuttia aterioiden nauttimisen jälkeen. Purukumin pureskelu edistää lisäksi syljen eritystä, mikä suojaa hampaita katkaisemalla happohyökkäyksen.

Paljonko valkaisevat purukumit maksavat?

Esim. Yotuel-purukumia myydään 2-3 € hintaan useissa nettiapteekeissa. Pakkaus sisältää 12 purukumityynyä.

Mistä valkaisevia purukumeja saa?

Lue lisää valkaisevista purukumeista »
Katso kaikki valkaisevat purukumit »

5. Valkaiseva hammastahna

Valkaisevat hammastahnat

Valkaisevat hammastahnat ovat hammaskiillettä vahvistavia tahnoja, jotka poistavat plakkia ja ehkäisevät sen muodostumista sekä puhdistavat hampaita.

Sisältävät yhtä tai useampaa seuraavista aineista: fluori, kaliumfluoridi, ksylitoli, kalsium, betaiini, B5-vitamiini, natriumlauryylisulfaatti (vaahtoaine), bikarbonaatti, silikoniöljy, sekä fosfaatteja, jotka remineralisoivat hammaskiillettä ja ehkäisevät samalla kariesta.

Valkaiseva hammastahna ei valkaise muovi- tai keraamisia paikkoja, muttei ole myöskään vahingollinen niille. Valkaisevia tahnoja on saatavilla eri makuisina.

Mihin valkaisevien hammastahnojen vaikutus perustuu?

Useimpien valkaisevien hammastahnojen vaikutus perustuu papaiinientsyymiin, joka pilkkoo kemiallisesti hampaan pinnalla olevia värjäymiä. Papaiinientsyymi on lievästi hankaava aine, joka voi liikakäytettynä vahingoittaa hammaskiillettä. Jotkut tahnat sisältävät lisäksi pienen määrän peroksidia.

Miten valkaisevaa hammastahnaa käytetään?

Valkaisevaa hammastahnaa käytetään kolme kertaa päivässä kolmen minuutin ajan.

Valkaisevia hammastahnoja ei suositella:

 • Alle 14-vuotiaille
 • Hammasrautoja käyttäville
 • Vihlonnasta tai hammaseroosiosta kärsiville
 • Aftaherkille
 • Herkistä limakalvoista kärsiville

Huom! Vältä hankaavia aineita sisältäviä hammastahnoja, jotka kuluttavat kiillettä.

Paljonko valkaiseva hammastahna maksaa?

Valkaisevat hammastahnat ovat verrattain edullisia ja niitä saa nettiapteekeista alkaen 5,50 €/tuubi.

Mistä valkaisevia hammastahnoja saa?

Valkaisevia hammastahnoja myydään apteekeissa, nettiapteekeissa ja hyvin varustelluissa tavarataloissa.

Katso kaikki valkaisevat hammastahnat »

6. Valkaiseva suuvesi

Valkaisevat suuvedet

Valkaiseva suuvesi tehostaa valkaisevan hammastahnan vaikutusta. Siinä vaikuttavana aineena toimii pyrofosfaatti, joka sitoo itseensä kalsiumia ja muita mineraaleja. Kalsium ja muut mineraalit kerrostuvat hampaiden päälle ja näkyvät tummentumina. Lisäksi ne toimivat tarttumapintana ravinnon väripigmenteille. Valkaiseviin suuvesiin on usein lisätty fluoria ja ksylitolia, jotka ehkäisevät hampaiden reikiintymistä.

Miten valkaisevaa suuvettä käytetään?

Valkaiseva suuvesi ei sisällä alkoholia, joten se sopii päivittäiseen käyttöön. Pyrofosfaatti voi aiheuttaa herkillä limakalvoilla kihelmöintiä, mikä ei ole vaarallista. Jos olet kariesherkkä keskustele suuveden käytöstä ensin hammaslääkärisi kanssa.

Paljonko valkaiseva suuvesi maksaa?

Valkaisevien suuvesien hinnat ovat nettikaupoissa reilun kympin luokkaa/250 ml pullo.

Mistä valkaisevia suuvesia saa?

Katso kaikki valkaisevat suuvedet »

7. Hammaslääkärin vastaanotolla tehtävä valkaisu

Vastaanottovalkaisu

Miten se toimii?

Hammaslääkärin vastaanotolla hampaat puhdistetaan ensin suuhygienistin toimesta, jonka jälkeen niiden pinnalle laitetaan valkaisugeeliä. Geeli sisältää aktiivista ainetta, joka on yleensä vetyperoksidia. Aineen vaikutusta voidaan tehostaa siihen tarkoitetulla valolla tai laserilla. Aineen annetaan vaikuttaa puolesta tunnista puoleentoista tuntiin, jonka jälkeen toimenpide on valmis. Lähtötilanteesta riippuen toimenpiteitä tarvitaan yleensä yhdestä kolmeen.

Paljonko vastaanottovalkaisu maksaa?

Vastaanotolla tehtävä valkaisu on muita valkaisumenetelmiä kalliimpi, mutta tietysti myös turvallisin ja varmasti toimivin vaihtoehto.

Laservalkaisun hintaesimerkkejä:

8. Luonnolliset valkaisukeinot

Hampaiden valkaisu onnistuu myös luonnollisilla menetelmillä. Monet hedelmät, kuten omenat, sisältävät omenahappoa, jota käytetäänkin useissa valkaisutuotteissa värjäymien poistoon. Useat vihannekset, kuten kurkku, parsakaali, selleri ja porkkana, lisäävät syljen eritystä ja auttavat poistamaan tahroja hampaista. Sama vaikutus on rusinoilla.

Mansikassa ja sitruunassa on luonnollisia ainesosia, jotka valkaisevat tehokkaasti hampaita. Hiero mansikkaa tai sitruuna hampaisiin tai tee siitä tahnaa, jolla voit pestä hampaat. Molemmat sisältävät happoja ja sokeria, jotka voivat vahingoittaa kiillettä, joten on tärkeää pestä hampaat oikealla hammastahnalla heti käsittelyn jälkeen.

Uusimmat tutkimukset ovat osoittaneet, että juuston syöminen heti ruokailun jälkeen ehkäisee kariesta ja tukee hammaskiilteen remineralisaatiota. Myös maito ja jogurtti vahvistavat hammaskiillettä ja saavat hampaat näyttämään valkoisemmilta.

Ruokasoodaa on käytetty hampaiden valkaisuun jo vuosisatoja. Tee ruokasoodasta tahna lisäämällä siihen vettä ja vähän suolaa. Pese tahnalla hampaat. Huomaa, että ruokasooda on mieto hankausaine ja se kuluttaa hammaskiillettä. Ruokasoodan käyttöä ei suositella pitkäaikaiseen käyttöön.

9. Värjäävien aineiden välttäminen

Värjäävien aineiden välttäminen on tietysti yksi mahdollinen tapa valkoisempiin hampaisiin. Värjääviä aineita ovat esim. kahvi, tee, tupakka, nuuska, kolajuomat ja punaviini.

Sivulla olevat hintatiedot tarkistettu 1/2015

Jaa tämä ystävillesi... Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Email this to someone
email