MAustekurkuma

Valkoiset hampaat koetaan usein viehättävinä ja merkkinä hyvästä terveydestä, mutta valkoisimmatkin hampaat voivat olla sisältä heikot esimerkiksi kalsiuminpuutteen takia. Vetyperoksidia sisältävien perinteisten valkaisutuotteiden liikakäyttö voi vahingoittaa hampaita, koska peroksidit tappavat plakkia ehkäiseviä mikro-organismeja. Myös sitruunamehu ja muut happamat aineet voivat vahingoittaa huonosti uusiutuvaa hammaskiillettä. Yllättävä apu löytyy kurkumasta.

Maustekurkuma on ikivanha kasvi, joka on alunperin kotoisin Intiasta. Sen juuresta saatavaa jauhetta kutsutaan kurkumaksi, jota käytetään monissa mausteisissa ruuissa. Kuten monia muitakin yrttejä, myös kurkumaa, on käytetty tuhansia vuosia paitsi mausteena, myös lääkkeenä.

Kurkuma on antioksidanttinen, antikarsinogeeninen ja anti-inflamatoorinen aine. Se ehkäisee mm. alzheimerin tautia, diabetestä ja syöpää, parantaa maksan toimintaa, lisää kalsiumin imeytymistä, lievittää tulehduksia ja vähentää ilmavaivoja. Sitä käytetään myös morsianten kauneudenhoitotuotteena Intiassa ennen hääpäivää.

Jauhettu kurkuma on keltaista ja sitä käytetäänkin elintarvikkeiden värjäämiseen. Mauste myös tahraa vaatteita ja muita helposti, miksi voi olla vaikea uskoa, että se on loistava aine myös hampaiden valkaisuun.

Näin valkaiset hampaat kurkumalla:kurkuma

Leikkaa pieni palanen raa’an maustekurkuman juuresta ja pureskele sitä mahdollisimman montaa hammasta käyttäen.

Myös jauhettua kurkumaa voidaan käyttää valkaisussa, mutta se ei ole niin tehokas kuin tuore juuri. Sekoita puoli teelusikallista kurkumaa veteen muodostaen tahnaa ja pese hampaat sillä. Viimeistele tulos tavallisella hammaspesulla. Hammasharja värjääntyy keltaiseksi, mutta saat hehkuvan valkoiset hampaat.

Raakaa maustekurkumaa voi olla hankala löytää perusruokakaupoista, mutta jauhettua kurkumaa on yleensä hyvin saatavilla.

Lähde: http://www.examiner.com/article/whiten-teeth-safely-with-turmeric

Kuvat: Wikimedia Commons, Meira

Jaa tämä ystävillesi... Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Email this to someone
email