Hampaiden valkaisu kotikonstein

Valkoisemmat hampaat on kenties yksinkertaisin tapa piristää omaa ulkonäköä ja saada itsensä näyttämään vähän nuoremmalta. Yhä useampi etsii hammaslääkärin vastaanotolla tehtävälle valkaisulle “luonnollisempaa” vaihtoehtoa, joista osa onkin kulkenut sukupolvelta toiselle.

Siitä lähtien, kun ensimmäiset kaupalliset hammastahnat tulivat markkinoille vuosien 1800-1850 välillä, saivat suun terveydestä ja valkoisemmasta hymystä kiinnostuneet ensimmäisen tuotteen, johon turvautua.

1960-luvulla hammastahnoihin alettiin lisäämään fluoria, koska sen huomattiin pieninä määrinä vahvistavan hammaskiillettä, auttavan sen muodostumisessa ja pitämään hampaat valkoisempina. Fluori vahvistaa mineraalien saostumista hammaskiilteeseen ja vähentää oleellisesti hampaiden reikiintymistä.

1980-luvulla otettiin toinen tärkeä askel, kun vetyperoksidi vakiintui käytettäväksi hampaita valkaisevissa hammastahnoissa. Vasta 1990- ja 2000-luvuilla markkinoille tulivat todella tehokkaat vety- ja karbamidiperoksidipohjaiset valkaisutuotteet. Nykyään hampaiden valkaisu on niin suosittua, että nämä tuotteet kehittyvät huimaa vauhtia.

Vaikka markkinoilla on tarjolla monenlaisia tehokkaita, käteviä ja turvallisiksi todettuja tuotteita hampaiden valkaisuun (kuten geelit, liuskat, kynät, hammastahnat ja muut), monet turvautuvat silti mieluummin ns. kotikonsteihin. Yleensä syynä on kaupallisten valkaisutuotteiden hinta. Mutta toimivatko kotikonstit todella? Ja mikä tärkeintä, voivatko ne olla haitallisia?

1. Hampaiden valkaisu sitruunalla

SitruunaMonissa blogeissa suositellaan sitruunan tai pikemminkin sitruunamehun käyttämistä hampaiden valkaisuun, mutta sitruunamehu on tosiasiassa hammaskiilteelle haitallista sitruunahappoa.

Sitruunahappo saa hampaat menettämään kalsiumia, joka on yksi niiden rakennusaineista ja joka antaa hampaille niiden luonnollisen valkoisen värin. Sitruunan pH on 2,3, joten se on hyvin hapan.

Sitruunan happamuus aiheuttaa hampaan pinnan demineralisaatiota eli hammaseroosiota, joka voi johtaa kariekseen. Kun eroosio pääsee etenemään hampaan sisälle hammasluuhun, hammas tulee herkäksi ja kipeäksi. Hoitamattomana se pääsee lopulta hampaassa oleviin hermoihin, jolloin hammas tulehtuu tai kuolee. Hoitoon tarvitaan juurihoitoa.

Usein suositellaan myös sitruumehun ja ruokasoodan sekoittamista, mikä on myös huono idea. Sen lisäksi, että sitruunan sisältämät hapot tuhoavat hampaita, ruokasooda kuluttaa kiillettä ja aiheuttaa reikiintymistä. Näiden kahden aineen aiheuttamat vahingot voivat olla pysyviä.

2. Hampaiden valkaisu mansikoilla

mansikkaMyös hampaiden valkaisu mansikalla nousee hyvin usein esiin nettikeskusteluissa, mutta sekin voi olla vaarallista. Mansikoiden valkaiseva vaikutus perustuu sinällään tervelliseen askorbiinihappoon (C-vitamiini), mutta sekin on happo ja hapot ovat haitallisia hampaille.

Jos nyt kuitenkin päätät pestä hampaat mansikalla, pese hampaat heti sen jälkeen huolellisesti fluoria sisältävällä hammastahnalla ja puhdista hampaiden välit hammaslangalla.

3. Hampaiden valkaisu omenalla

omenaEntä sitten hampaiden valkaisu omenoita rouskuttelemalla? Omenoilla on hyvin paljon terveellisiä ominaisuuksia, mutta hampaiden valkaisu ei kuulu niihin. Omena on hyvä välipala, muttei korvaa hyvää suuhygieniaa, kuten hampaiden harjausta tai hammaslankausta.

Omenat sisältävät omenahappoa, joka voi valkaista jonkin verran hampaita, mutta koska sekin on happo, se voi liikakäytettynä olla hampaille enemmän haitallinen kuin hyödyllinen.

4. Hampaiden valkaisu ruokasoodalla

ruokasoodaRuokasoodalla on ominaisuuksia, jotka voivat poistaa hampaiden pinnoilla olevia epäpuhtauksia ja saada ne näyttämään valkoisimmilta.

Ruokasooda on kuitenkin hankausaine, jonka valkaiseva vaikutus perustuu hankaavaan vaikutukseen. Tästä syystä se kuluttaa kiillettä ja voi olla enemmän haitallinen kuin hyödyllinen. Kaiken lisäksi sen maku on epämiellyttävä.

5. Hampaiden valkaisu puun tuhkalla

tuhkaKyllä, tuhkalla. Poltetun puun tuhka sisältää kaliumhydroksidia, joka kyllä poistaa tummentumia hampaista, mutta vain kovan puun tuhkassa on sitä tarpeeksi, jotta sillä voitaisiin saada näkyviä tuloksia.

Lisäksi hampaiden valkaisu tuhkalla on vaarallista, koska se vahingoittaa sekä ikeniä että hammaskiillettä.

6. Hampaiden peseminen merisuolalla

merisuolaJotkut väittävät, että hampaiden peseminen veteen sekoitetulla merisuolalla valkaisisi hampaita. Joissakin ohjeissa seokseen kehotetaan lisäämään myös omenaviinietikkaa.

Tämä “resepti” sisältää sekä hankaavan aineen (merisuola) että hapon (omenaviinietikka), joten todennäköisesti tämäkin on enemmän haitallinen kuin hyödyllinen valkaisumenetelmä.

Käytä vain turvallisia menetelmiä

Monet ns. kotikonstit sisältävät hammaskiillettä kuluttavia hankaavia ainesosia tai hammaseroosia aiheuttavia alhaisen pH-arvon happoja. Nämä aineet voivat valkaista jonkin verran hampaita, mutta hyvin harvoin läheskään yhtä hyvin kuin kaupalliset tuotteet. Useimmat kotikonstit ovat pitkäaikaisessa käytössä suorastaan vaarallisia. Ne voivat pitkäaikaisessa käytössä vahingoittaa pysyvästi hampaita, hammaskiillettä ja ikeniä.

Toisaalta, monet kaupallisia valkaisutuotteita kehittävät yritykset ovat käyttäneet tuhansia tunteja tuotteidensa tutkimiseen, testaamiseen ja kehittämiseen löytääkseen parhaan mahdollisen valkaisumenetelmän, joka olisi mahdollisimman monelle turvallinen käyttää. Jos haluat olla ehdottoman varma hampaiden valkaisun turvallisuudesta, kannattaa se tehdä ammattilaisen valvomissa olosuhteissa hammaslääkärin vastaanotolla tai käyttää parhaita kotivalkaisutuotteita.

Oletko kokeillut ns. kotikonsteja hampaiden valkaisuun?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...

Lisätietoa ja lähteet:

Kuvat: nkzs, Freeimages.com, Walter Siegmund, Pirkka, Jozo

Jaa tämä ystävillesi... Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Email this to someone
email