Sylki
  1. Sylki on 99 prosenttisesti vettä, minkä lisäksi se sisältää proteiineja, kivennäisiä, vitamiineja, hormooneja ja muita aineita – sekä ruoan, hammastahnan ja muiden suuhun laittamiesi aineiden jäämiä.
  2. Sadat suussa olevat sylkirauhaset erittävät keskimäärin vajaat neljä litraa nestettä päivittäin. Vuodessa erittämäsi määrä riittäisi täyttämään kaksi keskikokoista kylpyammetta. Syljeneritys vaihtelee yksilöittäin ja vuorokaudenajan mukaan. Nukkuessa syljeneritys on vähäisempää.
  3. Musiini – proteiinimolekyyli, jota voitaisiin verrata mikroskooppiseen kuulalakeriin – on lima-aine, joka tekee syljestä tahmeaa ja liukasta. Musiinit auttavat sinua pureskelemaan, puhumaan ja nielemään. Ne kiinnittyvät hampaisiin ja auttavat suojaamaan niitä bakteereilta, hapoilta ja siten myös hampaiden reikiintymiseltä.
  4. Sylki suojaa hampaita ja ikeniä, voitelee suuta ja auttaa ylläpitämään suun happotasapainoa. Se tarjoaa ympäristön, jossa hampaiden mineralisaatio on mahdollinen. Tästä syystä krooninen kuiva suu voi aiheuttaa kariesta ja iensairauksia.
  5. Sylki sisältää entsyymejä, jotka aloittavat ruoansulatusprosessin pilkkomalla tärkkelystä ja rasvoja. Se “voitelee” pureskelemasi ruoan, jotta se on mahdollista niellä.
  6. Ruokamolekyylien on liuettava sylkeen ennen kuin makunystyrät voivat tunnistaa ne.
  7. Sylki sisältää bakteereja tuhoavia vasta-aineita sekä aineita, jotka edistävät ihosolujen kasvua ja veren hyytymistä. Tästä syystä suussa olevat haavat vuotavat verta lyhyemmän aikaa kuin muualla kehossa olevat haavat.
  8. Kun olet peloissasi tai hermostunut, syljentuotanto vähenee. Lämmin ilma, nestevajaus, rasittava liikunta, monet lääkeaineet ja jotkin sairaudet voivat vähentää syljen tuotantoa ja aiheuttaa kuivan suun tunnetta. Tupakointi ja suun kautta hengittäminen kuivattaa sylkeä.
  9. Sylkeä analysoimalla voidaan päätellä henkilön alkoholin, tupakan ja huumeiden käyttö. Siitä voidaan diagnosoida myös joitain sairauksia, kuten HIV ja hepatiitti C. Jonain päivänä sylkianalyysit voivat olla yhtä yleisiä kuin verikokeet.

Lähde: Berkeley Wellness

Jaa tämä ystävillesi... Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Email this to someone
email